top of page
Anita Klein

Pareri despre realizarea unui website cu Wix

Traind intr-o lume digitala, utilizarea unui site de prezentare pentru a-ti prezenta afacerea este esentiala. Ajuta sa iti prezinti serviciile ori produsele. Ori sa te iti faci o introducere in lumea larga.


Acum website-ul a devenit un hibrid intre vitrina unui magazin, biroul unde ne desfasuram zilnic si nu in ultimul rand, agent de vanzare.


Insa asa este pentru toata lumea? Deloc.


La sfarsitul anului 2020, 36% dintre IMM (intreprinderile mici si mijlocii) nu aveau un site de prezentare (sursa). Motivele sunt diverse iar cateva dintre ele le-am avut si noi. Nici noi nu am fost prezenti online din prima zi de activitate.


Cum am descoperit Wix?


Wix este o aplicati pentru realizarea de websiteuri. Acesta functioneaza prin maniera drag-and-drop, adica este construit din blocuri de imagini si texte ce le tragi si asezi cum doresti. Nu sunt necesare cunostinte solide de programare dar totusi notiuni elementare de este estetica, webdesign si SEO ajuta serios la viteza si calitatea rezultatului final.


Nu este singura aplicatie pentru webdesign. Poate ai auzit de: Wordpress, Joomla, Drupal, Jimdo si cu aceasi functionalitate de drag-and-drop ar mai fi: Weebly, Squarespace.


Si fiecare dintre aceste CMS (Sisteme de administrare a continutului) cum mai sunt denumite, au sustinatori vocali. Wordpress conduce detasat, promovandu-se ca fiind gratuit. Insa pentru a avea un site functional decent esti nevoit sa mai adaugi aplicatii sau ore de programare care nu sunt tocmai ieftine.


In cazul nostru totul a inceput cu primirea unor recomandari din partea webdesignerilor profesionisti locali. Ce putem folosi pentru un site de prezentare, simplu, pentru o firma ce furnizeaza servicii.


Schema-site
O schema a siteului organizeaza designul si continutul pentru publicare

Cerintele noastre erau simple: doream sa contina 2-3 pagini, 1 pagina cu portofoliu, una cu un formular de contact si un blog. Blogul urma sa il folosim pentru noutati si comunicarea cu partenerii nostri. Destul de simplu, nu?


Nu chiar. In primele luni am incercat 2 platforme, printre cele mai populare. Ne-am prins urechile. Si usurat buzunarele. In primul rand a trebuit sa ne perfectionam serios cu html, CSS, baze de date, hosting etc. Iar tema dorita de noi era bineinteles nu cea mai ieftina.


Pentru a economisii timp am externalizat bucati din proiect. Rezultatul final insa nu a fost cel dorit. Am ajuns la un moment dat cand pretul functionalitatilor dorite si mentenantei a depasit bugetul.


La fiecare upgrade aceste CSM aveau nevoie de optimizare. Costuri suplimentare pentru tema si aplicatii. Care se adaugau pe langa gazduirea profesionala pe un server. Dar legile lui Morphy au fost nemiloase si astfel am hotarat sa cautam alte solutii pentru site-ul agentiei noastre de marketing.


Astel am hotarat sa trecem la o solutie out-of-the-box, un site builder dintre urmatoarele: Wix, Weebly sau Squarespace.


La final am ales aplicatia Wix pentru realizarea site-ului. Avea o multime de review-uri negative, insa faptul ca are si varianta gratuita unde te poti familiariza cu partea admnistrativa ne-a facut sa il incercam.


Faptul ca bifa aproape toate functionalitatile de care aveam nevoie ne-a facut sa il recomandam si unor colaboratori ai firmei noastre de advertising.

Cui l-am recomandat pentru o prezenta in mediul digital? Firmelor mici si mijlocii de servicii: cabinete de avocatura, contabilitate, arhitectura, service auto, reparatii si amenajari, baruri, coafuri.


Plusuri si minusuri Wix


Disclaimer, utilizarea noastra zilnica este fireasca, nu cautam sa facem teste ori sa cautam vulnerabilitati sau comparatii cu alte programe. Pana la urma aplicatiile drag-and-drop pentru realizarea unui site sunt pe piata pentru ca sunt utile si dorite.


Este o solutie out-of-the-box pe care vrei sa o folosesti fara sa aloci resurse semnificative pentru programare sau functionalitati care sunt deja integrate.

Fara alte vorbe iata ce avantaje si dezavantaje am remarcat la utilizarea Wix:


Avantaje:


1. Teme cu un design exceptional


Daca nu stiai, tema unui website este partea ce o vezi cand intri pe el. Este alcatuita din: butoane, meniu, imagini, texte, fundal si “bucataria” din spate care o face sa functioneze. Tema poti sa o personalizezi partial cu logo, imagini, culori, si alte informatii care doresti sa le publici.


Wix are cateva sute de teme, desenate sofisticat si profesionist. Pentru ati usura alegerea sunt grupate pe domenii de activitate. Aceasta catalogare care usureaza interactiunea si experienta (UX/UI) ta ca si client o vei intalni frecvent la ei.


Inca un avantaj al acestor teme este ca upgrade-ul si optimizarea lor se face automat. Tu nu mai esti nevoit nici sa platesti noua varianta a temei, nici optimizarea ei ca si in alte cazuri.


2. Utilizarea usoara.


Si configurarea si administrarea ulteriora este usoara. Are sens. Configurarea este intuitiva, similara unui joc de constructii din blocuri. Si este sigura pentru ca salveaza tot timpul o varianta la care te poti intoarce daca este cazul.


Odata configurat siteul este o formalitate sa faci modificarile de imagini, sa publici continutul, oferte, imagini din portofoliu sau sa trimiti newslettere.


3. Aplicatii administrative


La inceput poti sa iti instalezi functii care ti le doresti. Poate doresti un formular de contact. Ori sa apara o galerie cu mai multe imagini pentru o oferta. Sau iti doresti aplicatia cu primirea acceptului GDPR.


Sau alta aplicatie care o consideri utila pentru a avea un site cum iti doresti.

Iti configurezi pachetul care sa le includa de la inceput si le poti instala direct. Aproape toate sunt gratuite. Si nu mai stai sa le faci upgrade-uri sau adaptari.


4. SEO


Daca nu esti familiarizat, SEO inseamna in romana “Optimizarea pentru motoarele de cautare”. Adica textele si imaginile care le publici pe website vor aparea in cautarile online. Cautari facute cu Google, Bing ori Yandex. Trebuie sa respecte cateva detalii tehnice inainte de publicare, care sa le faca cat mai apropiate de exprimarea umana, normala.


WixSEO este o utilitate gata integrata in acest program care ne-a ajutat sa analizezam titlurile paginilor, descrierile, meta-tagurile si sa ne-a recomandat ce cuvinte cheie (acestea sunt cuvintele cautate) sa folosesim.


Tot o aplicatie care sa te ajute in cautarile este SiteBooster, insa prima este mult mai importanta.


5. Wix Insights


Ca sa stim daca siteul a fost vizitat, ce cuvant cheie a adus trafic pe el sau ce articol este citit avem nevoie de o aplicatie care sa ne ofere aceasta analiza. Wix are una proprie integrata.


Mai ramane sa ii adaugi si aplicatia de la Google Analitycs sau Facebook Pixel si deja ai acces la toate informatiile necesare pentru ati utiliza siteul.


6. Wix Mobile App


Aceasta este o aplicatie pentru mobil. O poti descarca de pe Itunes Store sau GooglePlay. Ce functionalitati ne-a placut la ea? Poti sa vezi in timp real daca ai vizitatori pe site, poti comunica cu ei prin chat sau ai posibilitatea sa faci diferite modificari pe site.


Contra


Dar iata si cateva aspecte care nu a fost tocmai pozitive la utilizarea Wix:


1. Schimbarea temei


Odata ce ai ales o tema nu mai poti sa o schimbi. Adica poti sa o schimbi, dar setarile si informatia trebuie introduse din nou.


2. Asistenta tehnica directa.


Este dificila si raspunsul intarzie mult. Nu exista asistenta in timp real.


3. Site-ul nu se poate transfera.


Adica nu putem sa il ducem la alt hosting (gazduire de site). Acesta este unul din cele mai reclamate aspecte ale Wix. Se pare ca motivul ar fi drepturilor de autor asupra tehnologiei. Daca totusi il transferi, va trebui sa iti recreezi toata structura si informatia de la zero.


4. Viteza de incarcare


In general viteza de incarcare pentru mobil este mai mica decat pe alte aplicatii ca si Wordpress ori Joomla.


Am lasat la sfarsit partea cu costurile pentru folosirea acestor servicii. Exista mai multe pachete de preturi. Obiectiv nu sunt nici mai ieftine, nici mai scumpe decat servicii similare.


Singurul concurent serios pentru Wix, in acest moment ar fi Squarespace.


Speram ca aceasta informatii iti sunt utile. Agentia noastra te poate ajuta cu personalizarea si lansarea unui site de prezentare realizat si cu Wix.


Putem sa iti cream un logo profesionist, continut si elemente de design daca doresti sa externalizezi aceste servicii din lipsa de timp ori cunostinte.


Si inca un lucru important! Realizarea site-ul de prezentare este doar o parte din procesul de marketing. Mai ai nevoie si de promovare ulterioara ca sa fie gasit. O poti face prin campanii de publicitate online si offline.


Daca esti interesat cum sa o faci ne poti trimite un mesaj ori poti sa ne suni.

Comments


bottom of page